Новини - България

Трикилограмова топка косми беше извадена от стомаха на дете
Прочетена: 855 пъти

Топка от коса с внушително тегло от 3 кг. извадиха от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ "Света Анна".

"Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв", призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 г. детска хирургия.

Момиченцето постъпва в отделението по детска хирургия на МБАЛ "Света Анна" след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Екипът на д-р Христов установява перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

 

При интервенцията от стомаха на детето е изваден безоар с размер 26 на 27 сантиметра. Внушителното чужно тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската МБАЛ "Света Анна" се оказва, че косите са били поглъщани от детето.

 

Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел – чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса. Самото разстройство е известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично. Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.

 

След успешната интервенция във варненската детска хирургия, момиченцето е изписано.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития