Новини - България

Три пъти повече софиянци изследват кърлежи в Националния център по заразни и паразитни болести
Прочетена: 177 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Три пъти повече пациенти носят кърлежи за изследваниe в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в сравнение с други години. Това обясни в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев по повод извилите се пред НЦЗПБ опашки от пострадали.

 

По думите на специалиста увеличеният брой хора, търсещи експертизата на центъра, не означава, че кърлежите в столицата са се увеличили, а че личните лекари все по-често пращат пациентите си да изследват насекомите за носителство на заразни микроби. Според проф. Кантарджиев обаче е по-добре вместо да се излседва кърлежа и след това при нужда да започне лечение на ухапания, веднага след изваждането на насекомите лекарите да предписват превантивно антибиотик на пострадалите, с което да се избегне заразяване.

„30% от кърлежите в парковете носят някакъв микроб. Най-вече това е Лаймска болест“, обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни, че голяма част от търсещите помощ в НЦЗПБ са пострадали от кърлежи при разходка в парковете и градинките в София или в околностите на София. Затова посъветва да се избягват високи треви, да не се пускат децата и кучета в такива площи. Ако това се случи, проф. Кантарджиев посъветва да се извършва внимателен преглед на тялото за кърлежи. При наличие на такива е хубаво да се извадят по-бързо, по възможност от медицинско лице.  

 

Специалистът препоръча има ли няколко сухи дни да се пръска за кърлежи, а най-важното е да бъде окосено.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития