Новини - България

Тревожни разстройства и депресии мъчат най-често българина
Прочетена: 335 пъти

Над 450 млн. души по света страдат от някакво психично заболяване, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). На България се падат около 0,32% от това население, но скромният процент изобщо не означава, че у нас няма хора, нуждаещи се от психологическа и психиатрична помощ. 

 

Българите най-често страдат от тревожно разстройство, което тормози около 11,4 на сто от населението, по информация на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Други 6,2% страдат от депресии и афективни състояния, а при 3,3% това води до злоупотреба с вещества (алкохол, цигари, наркотици и прочие).

 

Тежките депресии се проявяват най-често в младежките и зрелите години, затова хората между 20 и 34 г. са най-рискови. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ, допълват от НЦОЗА.

 

Статистиката се потвърждава и от потока от пациенти в Клиниката по психиатрия на най-голямата болница у нас - "Александровска". През нея минават годишна над 1500 болни с тежки психични заболявания, като над 60% от тях биват включени в рехабилитационните програми. Над 2/3 от болните са на възраст под 55 години, с разстройства в настроението (~50% от болните), следват обострена шизофренна психоза (30%), болни с тревожност (10%), личностови кризи, зависимост към алкохол, бензодиазепини и психоактивни вещества. Повече от половината хоспитализирани пациенти са с придружаващи телесни заболявания, които са изисквали допълнителни консултации и лечениe.

 

Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот, допълва СЗО. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености. Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог.

 

Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий. Ето защо темата на тазгодишния Световен ден на психичната помощ е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора, информира Световната здравна организация.

 

От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света. В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места – най-големият брой хора от Втората световна война насам. Хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития