Новини - България

Трета оставка във Фонда за лечение на деца
Прочетена: 654 пъти
Красимира Величкова, Български дарителски форум

Представителят на Български дарителски форум (БДФ) в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Красимира Величкова е третият човек, който доброволно напуска съвета в рамките на седмица. Решението беше официално обявено на сайта на БДФ, а мотивите си Величкова описва в писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов.

 

Официалната позиция на БДФ е, че в момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен, пише в писмото до министър-председателя.

 

"Ето защо за мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие  очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата. В допълнение, тъй като мандатът на Обществения съвет изтича в края на октомври 2016 г., Български дарителски форум няма да номинира свой представител за него, докато ръководството на Министерството и ръководството на Фонда поддържат вече предприетата политика", съобщава Красимира Величкова.

 

По думите й оттеглянето на трима души от Обществения съвет не би трябвало да се отрази на работата му, тъй като той се състои от 17 души, а за взимането на решения е нужен кворум от 9 присъстващи. Напусналите най-вероятно ще бъдат заменени с нови лица, но това едва ли ще помогне за възстановяване на сринатото обществено доверие във Фонда, опасява се Красимира Величкова. По думите й доброволните дарители вече започват да заместват ЦФЛД, което до известна степен обезсмисля съществуването му.

 

"От април насам се случиха три големи кампании за деца - част от тях организирани през дарителските организации, други инициирани от самите родители. За Калоян от Варна бяха събрани около 400 хил. лв. в рамките на около два месеца. За Емо Каров вече са събрани около 100 хил. лева. Така че кампаниите вече се случват и именно дарителски средства дават възможност на децата да се лекуват", коментира пред Redmedia Красимира Величкова.

 

Въпреки оставката, Български дарителски форум няма да спира да се бори за децата и ще продължи да съветва родителите, които се нуждаят от допълнително финансиране за лечение в България или чужбина. Въпреки това от организацията се надяват, че публичният натиск, който се оказва по този начин върху Фонда, ще се отрази благоприятно на бъдещата му работа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития