Новини - България

Трета оставка във Фонда за лечение на деца
Прочетена: 651 пъти
Красимира Величкова, Български дарителски форум

Представителят на Български дарителски форум (БДФ) в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Красимира Величкова е третият човек, който доброволно напуска съвета в рамките на седмица. Решението беше официално обявено на сайта на БДФ, а мотивите си Величкова описва в писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов.

 

Официалната позиция на БДФ е, че в момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен, пише в писмото до министър-председателя.

 

"Ето защо за мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие  очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата. В допълнение, тъй като мандатът на Обществения съвет изтича в края на октомври 2016 г., Български дарителски форум няма да номинира свой представител за него, докато ръководството на Министерството и ръководството на Фонда поддържат вече предприетата политика", съобщава Красимира Величкова.

 

По думите й оттеглянето на трима души от Обществения съвет не би трябвало да се отрази на работата му, тъй като той се състои от 17 души, а за взимането на решения е нужен кворум от 9 присъстващи. Напусналите най-вероятно ще бъдат заменени с нови лица, но това едва ли ще помогне за възстановяване на сринатото обществено доверие във Фонда, опасява се Красимира Величкова. По думите й доброволните дарители вече започват да заместват ЦФЛД, което до известна степен обезсмисля съществуването му.

 

"От април насам се случиха три големи кампании за деца - част от тях организирани през дарителските организации, други инициирани от самите родители. За Калоян от Варна бяха събрани около 400 хил. лв. в рамките на около два месеца. За Емо Каров вече са събрани около 100 хил. лева. Така че кампаниите вече се случват и именно дарителски средства дават възможност на децата да се лекуват", коментира пред Redmedia Красимира Величкова.

 

Въпреки оставката, Български дарителски форум няма да спира да се бори за децата и ще продължи да съветва родителите, които се нуждаят от допълнително финансиране за лечение в България или чужбина. Въпреки това от организацията се надяват, че публичният натиск, който се оказва по този начин върху Фонда, ще се отрази благоприятно на бъдещата му работа.

Коментари