Събития -

ноември 2016

ПВСЧПСН
 
    
25 ноември
Петък
Трета национална конференция по персонализирана медицина
София Хотел Балкан
гр. София
09:00 - 14:00 ч.

На 25.11.2016 г., петък, от 9:00 ч. в столичния София Хотел Балкан ще се проведе Трета национална конференция по персонализирана медицина.

 

Темата на форума е "Персонализираната медицина и нейното място в Националната здравна стратегия", а организатор е Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД). Сред присъстващите ще бъде управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов, водещи експерти по лекарствена и реимбурсна политика, медицински специалисти, представители на академичната общност, пациентски организации и други.

 

Персонализираната медицина  е иновативен подход в съвременната медицина, който се основава на вземане на информирано решение за избора на терапия, базирано на индивидуалните характеристики (най-вече генетични) на всеки конкретен пациент и неговото заболяване. 

 

Пример за персонализация в медицината е възможността за прилагане на т.нар. таргетна терапия, чиито ефекти се изразяват в по-добър резултат от лечението, повишено качество на живот на отделния пациент, както и спестяване на излишни разходи за неефективно лечение.

 

Около 40% от новорегистрираните иновативни лекарствени продукти от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са за персонализирано лечение и тази тенденция ще продължава в бъдеще.