Новини - Свят

Тръмп "изхвърля" здравната реформа на Обама
Прочетена: 721 пъти

Преброени са дните на грандиозната здравна реформа, осъществена от вече бившия американски президент Барак Обама през последните шест години от двата му последователни мандата, предадоха международните агенции.

 

Веднага щом встъпи в длъжност, новоизбраният му наследник Доналд Тръмп планира да анулира емблематичната "Обамакеър" (Obamacare) и да освободи американците от ангажимента да купуват здравни застраховки.

 

Републиканската партия, която застана зад кандидатурата на Тръмп за държавен глава, вече подготвя промени в здравното законодателство, за да осигури достъпна медицинска грижа за цялото население, съобщава BBC. От международната агенция припомнят, че републиканците в Конгреса имат 60 безуспешни опита за отмяна на "Обамакеър", незамисимо че реформата беше подкрепена и от Върховния съд на САЩ през 2012 година.  

 

В момента около 11 млн. американци са обхванати от пазара на държавните и федерални застрахователни планове, въведени през 2010-а. Медицинската грижа за приблизително 15 млн. души пък се осъществява по линия на здравната програма за бедни "Медикейд" (Medicaid).

 

Анулирането на "Обамакеър" няма да е лесна задача за републиканците, тъй като те нямат мнозинство в Сената. Въпреки това ще се опитат да отменят здравното законодателство чрез т. нар. бюджетна спогодба - специална законодателна процедура, която позволява на депутатите по-лесно да прокарват непопулярни решения.

 

Следващата стъпка ще бъде изпълнението на плана за здравни реформи на Доналд Тръмп, оповестен през март тази година. Той е съставен от седем ключови мерки, които обещават да съборят държавните бариери и да разширят достъпа до здравна помощ. Ето ги и тях:

 

  1. Пълна отмяна на Закона за достъпно здравеопазване (Affordable Care Act) така, че нито един гражданин да не бъде задължаван да купува здравна застраховка.
  2. Отмяна на ограниченията и осигуряване на възможност застрахователните компании да предлагат услугите си във всеки щат, стига застрахователните им планове да са в съответствие с държавните изисквания.
  3. Осигуряване на възможност хорат да приспадат от данъците си плащанията за застрахователни премии, тъй като законът вече е позволил подобно намаление. Освен това Тръмп настоява да се преразгледат параметрите на "Медикейд", за да е сигурно, че всеки, който се нуждае от здравна помощ, ще може да си я позволи.
  4. Създаване на Спестовни сметки "Здраве" без такси за поддръжка, които биха могли да станат част от индивидуалната партида на всеки човек и да се онаследяват без държавни санкции. В допълнение всички членове на семейството ще могат да ползват сметката, без това да води до глоби или допълнителни плащания.
  5. Прозрачност на цените от страна на доставчици и болнични организации, за да се позволи на пациентите да "пазаруват" здравни услуги на най-добрите цени.
  6. "Медикейд" да се управлява на държавно ниво, "за да се съхранят нашите ценни ресурси".
  7. Премахване на бариерите, които не позволяват на доставчиците на по-евтини и безопасни лекарства да навлизат на свободния пазар. Потребителите трябва да имат достъп до безопасни медикаменти, внос от чужбина.

 

"Реформите ще намалят цената на здравеопаването за всички американци", категоричен е Тръмп в своя план.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития