Медицина на бъдещето -

„Тойота“ изобрети роботизирана протеза за парализирани след инсулт
Прочетена: 250 пъти
Снимка: Toyota

Автомобилната компания „Тойота“ изобрети иновативна роботизирана протеза за крак, предназначена да помогне на частично парализирани хора отново да проходят, съобщава БГНЕС. Днес компанията направи първата публична демонстрация на новото роботизирано приспособление в главния си офис в Токио, с която го представи на света. Системата на „Welwalk WW-1000“ е направена от моторизирана механична рамка, която се прикача към крака на човек от коляното до долу. За момента роботът асистент е пригоден да бъде носен само на единия от двата крака на хора, чиято една страна от тялото е била тежко парализирана след преживян инсулт. А рехабилитационните процедури с него ще се извършват на специална пътека за бягане, която ще помага на пациентите с баланса.

„Предвид факта, колко разпространена е парализата вследствие на инсулт в Япония, САЩ и Европа, очакваме устройството на „Тойота“ да се окаже наистина полезно“, казва д-р Еичи Саито, вицепрезидент на „Фуджита Хелт Юнивърсити“ – университетът взел активно участие в разработката на протезата.

Очаква се близо 100 от „Welwalk“- системите да бъдат въведени в японските болници до края на годината. Цената на слугата ще включва еднократна вноска от 1 млн. йени (9000 долара) и още 350 000 йени (3200 долара) месечна такса. Пред медиите Тошиюки Исобе – ръководителят на проекта за „Тойота“ заяви, че „Welwalk“ въплъщава идеално желанието на компанията да приложи роботиката в медицината и други области на социалното подпомагане и грижи, а не само в сферата на забавленията.

 

В момента японският автомобилен гигант разполага и с дроид, наподобяващ героя R2-D2 от „Междузвездни войни“, чиято механична ръка помага на прикованите към легло хора да взимат вещи от къщата си.

„Целта ни е да предоставим на всеки възможността да се движи“, споделя Исобе.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития