Любопитно -

Tийнейджърите, които спортуват, по-рядко посягат към наркотици
Прочетена: 298 пъти

Тийнейджърите, които спортуват, е по-малко вероятно да посегнат към хероин или опиоидни болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, сочи ново американско проучване.

 

Учените са установили също, че употребата на опиати и хероин сред споруващите подрастващи е намаляла между 1997 г. и 2014 г. - период, в който употребата на тези вещества в САЩ се е увеличила цялостно, пише uk.reuters.com.

 

По-малко вероятно е младите спортисти  да посегнат и към други наркотици като кокаин и LSD, в сравнение с техните връстници, които не спортуват, обяснява водещият автор на проучването Филип Велиз от Университета на Мичиган.

 

„Това, което е изненадващо, е спадът в разпространението и употребата на хероин и опиоиди сред спортистите, точно когато употребата им се увеличава цялостно“, поясни още той.

 

Учените са провели изследване с 18 групи деца от 8 и 10 клас, участващи в предишно изследване, проведено в периода 1997 г. и 2014 г. Повече от 191 хиляди деца са отговорили на въпроси свързани с това дали са спортувли през последната година, както и дали някога през живота си са използвали хероин, метадон, опиум, морфин, кодеин, викодин и други.

 

Според резултатите около 7% от тийнейджърите някога са използвали опиати без рецепта, а 2% са имали досег с хероина. Половината от анкетираните са упражнявали някакъв вид спорт почти всеки ден, а 8% от тях не спортуват изобщо.

 

Според учените спортът има превантивен ефект. 11% от децата, които не спортуват, са заявили, че са използвали опиоиди без рецепта, в сравнение с 8% при тези, които спортуват веднъж седмично и 7% при децата, които спортуват всеки ден.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития