Новини - Свят

Teva Pharmaceutical плати над 500 млн. долара по дело за корупция в САЩ
Прочетена: 265 пъти

Точно 519 млн. щатски долара е цената на вината, която израелският фармацевтичен гигант Teva Pharmaceutical пое в САЩ, след като беше обвинена в корупция. Компанията се призна за виновна по няколко граждански и наказателни дела, обяви Американската комисия по ценните книжа и борсите.

 

Заключението на комисията е, че фармацевтичният производител е нарушил американския Закон за чуждестранни корупционни практики, като е раздал над 214 млн. щ. д. подкупи на служители в Русия, Украйна и Мексико, за да разширява пазарния си дял и да регистрира безпроблемно продуктите си.

"Много от тези подкупи са били укрити като легитимни плащания към дистрибуторите, които са можели да подпомогнат компанията да навигира в сложните регулаторни среди", казва Ерик Бусто, директор на регионалната служба на Комисията по ценните книжа и борсите в Маями.

Teva е една от най-големите световни генерични компании с лидерски позиции на голяма част от пазарите, на които присъства. Чистите постъпления на компанията през 2015 г. възлизат на 19.7 млрд. щ. д., а продуктите й са генерирали приблизително 215 млрд. щ. д. икономии за здравната система на САЩ през последното десетилетие.

 

У нас компанията присъства повече от 10 години и има регистрирани 191 лекарства, повечето от които се покриват от здравната каса. В началото на август 2016 г. Teva придоби Actavis Generics, като планира да спестява от сделката средно по 1.4 млрд. долара годишно до края на 2019-а.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития