Новини - България

Тева окончателно придоби Актавис Дженерикс
Прочетена: 41102 пъти

Обявеното през юли 2015 г. споразумение, според което световния фармацевтичен лидер Тева Фармасютикъл Индъстрийз ще придобие генеричния бизнес на Алерган ("Актавис Дженерикс") вече е факт, обявиха двете компании късно снощи.

 

В резултат от сделката Тева вече притежава приблизително 338 регистрации на лекарствени продукти, очакващи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, и заема лидерското място в системата на първия заявител с около 115 съкратени заявления за нови лекарствени продукти. С огромното си портфолио от над 1800 лекарства и 16 000 продукта Тева вече има търговско присъствие на 80 пазара, като е сред първите три водещи компании на над 40 пазара и глобален лидер на всички ключови световни пазари.

 

След продажбата на активи в Европа, Тева ще притежава продукти в процес на разработка, благодарение на което ще пусне над 5 000 продукта на пазарите в региона. През 2017 г. компанията предвижда да реализира 1500 генерични лекарства на световния пазар.

"Придобиването на Актавис Дженерикс се случва във време, когато Тева е по-силна от всякога— както в генеричния, така и в иновативния бизнес. Чрез придобиването на Актавис Дженерикс ние създаваме нова Тева със силна основа, подобрен финансов профил и по-диверсифицирани източници на приходи, както и стабилна печалба, подкрепени от силни фактори за продуктово развитие както при генеричните продукти, така и при иновативните лекарства. Това е платформа, от която се очаква да генерира дългогодишен ръст на продажбите и печалбите, както и значителни парични потоци", прогнозира Ерез Вигодман, Президент и Главен изпълнителен директор на Тева.

Очаква се до края на 2019 г. компанията да реализира финансов ефект по отношение на разходите и данъчните икономии в размер на 1,4 млрд. годишно, като елиминира дублирането и неефективността в глобален план и се възползва от икономии от мащаба.

 

Алерган от своя страна получи 33,43 млрд. щ.д. в налични средства и приблизително 100 млн. акции на Тева, в резултат на което ще продължи да бъде активен участник на българския пазар.

"Тева, заедно с Актавис, ще заеме водеща позиция на българския фармацевтичен пазар. В България обединената компания има два модерни завода, които отговарят на най-високите световни стандарти във фармацевтичното производство. За обединената компания работят близо 2000 служители, доказани професионалисти. Тева и Актавис имат най-богатото продуктово портфолио, което включва широка гама медикаменти за социално-значими заболявания в областта на кардиология, онкология, централна нервна система, антибиотици, метаболизъм, дихателна система, опорно-двигателен апарат, храносмилателна система, богата гама продукти без лекарско предписание и хранителни добавки. Това стратегическо сливане ще предостави на българските пациенти още по-голям и достъпен избор от висококачествени генерични и иновативни медикаменти", коментира и Николай Хаджидончев, Генерален мениджър за България на Тева Фармасютикълс България ЕООД.

Със седалище в Израел, Тева е най-големият производител на генерични лекарства в света, който използва портфолиото си от над 1800 молекули за производството на широка гама генерични продукти в почти всички терапевтични области. По отношение на иновативните лекарствени продукти Тева заема водеща позиция в света при иновативните терапии на разстройства на централната нервна система, включително болка, и разполага със силно портфолио от продукти за лечение на белодробни заболявания.

 

Чистите постъпления на Тева през 2015 г. възлизат на 19,7 млрд. щатски долара.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития