Новини - Свят

Тестват върху хора втора ваксина срещу Зика
Прочетена: 410 пъти

Американските санитарни власти дадоха зелена светлина за тестване върху хора на втора ваксина срещу вируса зика, предаде БТА, позовавайки се на Агенция Франс прес.

 

Експерименталната ваксина на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести ще бъде изпробвана върху 80 доброволци в добро здраве на възраст между 18 и 35 години, разпределени на три изследователски обекта в САЩ. Първата доза бе приета от участниците този вторник.

"Безвредна и ефикасна ваксина срещу инфекции с вируса зика и причиняваните от него генетични малформации е приоритет на общественото здравеопазване. Резултатите от експериментите с животни са много окуражаващи. Радостни сме, че вече можем да пристъпим към изследвания върху хора", коментира директорът на института д-р Антъни Фаучи. 

По думите му експериментът е голяма крачка напред, независимо от факта, че разработването на ефективна ваксина може да отнеме и няколко години. Въпросната ваксина предизвиква имунна реакция при срещата си с вируса, който се предава чрез ухапване от комари.

 

Припомняме, че преди месец започнаха тестовете на първата експериментална ваксина, разработена от лабораторията Inovio Pharmaceuticals и южнокорейската фирма за биомедицински изследвания GeneOne Life Science. Тестовете се извършват в Квебек, Канада, също така в Маями и Филаделфия, САЩ.

 

Според американските Центрове за контрол и превенция на болестите, Зика в момента се разпространява в над 50 страни и територии, повечето от които се намират в Латинска Америка.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития