Новини - Свят

Терористите могат да избият 30 млн. души, превръщайки едрата шарка в оръжие, според Бил Гейтс
Прочетена: 428 пъти

Милиардерът Бил Гейтс смята, че биотерористично нападение може да избие 30 милиона души по света, защото е все по-лесно да се създават и да се разпространяват смъртоносни болести, пише  The Daily Telegraph, цитиран от „Фокус“. Според бизнесмена, епидемия на смъртоносен вирус, като едрата шарка, може да бъде по-опасна и от ядрена атака, допълва изданието.

„Целият този напредък в биологията прави много по-лесно терористи да пресъздадат едрата шарка, която е фатална болест. Мислейки за неща, които могат да причинят десетки милиони жертви, дори и инцидент с ядрено оръжие не може да достигне до тези равнища. Затова и най-големият риск е от природни епидемии или такива, предизвикани при биотероризъм“, заяви Гейтс по време на събитие в Лондон.

Милиардерът коментира още:

„Независимо от това дали следващата епидемия ще бъде започната от каприз на природата или от ръката на терорист, учените смятат, че бързопредвижващ се по въздуха патоген може да убие повече от 30 млн. души за по-малко от година. Светът трябва да помисли над това“.

Бил Гейтс посочи, че днешната мобилност означава, че бъдеща пандемия може да бъде по-смъртоносна дори и от тази на испанския грип през 1919 г., при която загиват повече от 100 млн. души.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития