Новини - В медиите

„Телеграф“: Икона срещу рак иде за Великден
Прочетена: 765 пъти

Чудотворно копие на прочутата икона „Света Богородица Всецарица", която помага на онкоболни, ще бъде донесено от Света гора в София на Велика събота, пише вестник „Телеграф“, позовавайки се на пресцентъра на Светия синод.

 

„Реликвата идва у нас по случай най-големия празник за православните християни - Възкресение Христово. Тя е осветена в светогорския манастир „Ватопед", където се съхранява нейният оригинал. Иконата „Света Богородица Всецарица" и нейните копия имат благодатта да изцеляват болни от рак, твърдят атонските монаси“, пише изданието.

 

Очаква се иконата да бъде посрещната в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" в 11:30 часа на 30 април. Иконата ще бъде внесена в олтара с литийни песнопения в нейна чест. На самия Великден - 1 май, тя ще бъде изнесена за поклонение от 11:00 часа с цел измолване от Св. Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцеление както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията майка пред нейния Син и наш Господ Възкръсналия Иисус Христос, поясняват от Светия синод.

 

Иконата ще престои в храма до 2 май, когато църквата чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител български, на когото е посветен южният олтар на патриаршеската катедрала. След празничната литургия копието ще бъде тържествено пренесено в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян", където ще остане завинаги за преклонение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития