Медицина на бъдещето -

„Течна биопсия” дава надежда кръвните тестове да откриват рак
Прочетена: 434 пъти

Нова „течна биопсия” (кръвет тест) може да се окаже надеждна алтернатива на конвенционалния метод за откриване и анализ на ракови заболявания. Очакванията на учените са тя да представлява по-евтин и по-малко инвазивен метод за проследяване на злокачествените образувания, пише “The Washington Post”.

 

Порочуване, проведено сред повече от 15 хиляди пациенти с 50 вида тумори, сравнява проби на „течна” и традиционна биопсия и установява, че течната биопсия може също да открие ракови мутации.

"Резултатите показват, че течните биопсии предоставят акуратна моментна снимка на геномния пейзаж на тумора", се казва в прессъобщението, отбелязващо годишната среща на Американското дружество по клинична онкология.

Лекарите в голяма степен използват хирургични биопсии за получаване на информация за генетични мутации на туморите. Но тези биопсии са инвазивни и могат да бъдат скъпи и болезнени. В допълнение, пациентите невинаги са достатъчно здрави, за да се подложат на тази процедура, а понякога няма достатъчно тъкан, която да позволи на патолозите да извършват анализ на високо ниво.

 

Специалистите са на мнение, че това изследване е от огромно значение и може да доведе до промяна на сега действащите модели. Те отбелязват още, че резултатите от проучването са обнадеждаващи, но не доказват категорично тезата, че течната биопсия ще доведе до по-добри резултати за пациентите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития