Новини - България

Таванът за доплащането на лекарства влиза в сила догодина
Прочетена: 309 пъти

От 1 януари 2017 г. пациентите в България няма да доплащат сами повече от 60% от референтната (т.е. най-ниската) стойност на медикаментите в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), реши кабинетът на днешното си заседание.

 

Правителството прие промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти и на практика отложи с още три месеца "ценовия" коридор", в който трябва да се впишат търговците на дребно в страната.

 

Конкретните промени трябваше да влязат в сила още на 15 декември 2015 г., а с днешното правителствено решение въвеждането им се отлага за трети пореден път.  

"Отлагането на тези правила се налага, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

На следващо място е необходим и по-дълъг период от време за приспособяване регистрите на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към новите изисквания на наредбата.

Необходимо е по-продължително технологично време, за да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти.

За операторите в здравната системата е необходим и по-дълъг период да реализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашните правила за формиране на размера на доплащането им от пациентите и на техните цени", се казва в мотивите на Министерския съвет.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития