Новини - България

Търсят се директори в здравната администрация и болниците
Прочетена: 492 пъти

Общо 13 конкурса за ръководни длъжности в болничната и здравна администрация е обявило Министерството на здравеопазването от началото на месец март. Търсят се директори за 4 университетски болници в София, 6 регионални здравни инспекции (РЗИ), 2 спешни центъра, вклюцително и за Националния център за обучение и квалификация в спешната помощ, както и за три дирекции в здравното ведомство. 

 

На фона на увеличаващата се заболеваемост от морбили в страната (3 потвърдени случая за седмица) последният обявен конкурс е за ръководител на дирекция "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите". Минималните изисквания са да имат магистърска степен по медицина и 7 години професионален опит, а допълнителните са - компютърна грамотност и препоръчително владеене на чужд език. Кандидатите могат да подават документи до 30 март, самият конкурс ще се състои от тест и интервю, а минималното месечното възнаграждение е фиксирано на 670 лева.

 

С подобни критерии се търси също ръководител на дирекция "Здравна политика и анализи". Предвиденото минимално възнаграждение е по-ниско - 460 лв., защото се изискват само 5 години трудов стаж по специалността и магистърска степен по природни науки, математика и информатика.  Кандидатите могат да подават документи до 10 април.

 

Сред последно обявените конкурси е и този за директор на специализираната АГ болница "Майчин дом". В момента неин директор е бившият ръководител на "Шейново" д-р Димитър Драгиев, който беше назначен от екс здравния министър д-р Петър Москов след напускането на Виктор Златков. Конкурс за позицията обаче така и не се проведе. Кандидатите за директор на "Майчин дом" могат да подават документи в ресорното ведомство до 18 април, а самият конкурс ще се проведе след Великден - на 19 април.  

 

Междувременно се търсят ръководители на още три лечебни заведения - Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, университетската "Св. Иван Рилски" и спешната "Пирогов". Директорите на последните две бяха сменени преди седмици от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Управлението на "Пирогов" пое доц. Асен Балтов, а в "Св. Иван Рилски" беше върнат предишния й директор д-р Дечо Дечев. Ако искат да запазят постовете си обаче, и двамата ще трябва да се явят на конкурсите, насрочени съответно за 25 и 19 април. Конкурсът за Специализираната болница за рехабилитация е на 20 април.

 

По същия начин се търсят директори и на спешните центрове в Силистра и Ловеч. Изискванията са магистърска степен по медицина, призната медицинска специалност, квалификация по здравен мениджмънт и 1 година трудов стаж в болница по спешна медицина. Кандидатите трябва да защитят концепция "Управление на Център за спешна медицинска помощ", да преминат тест и интервю. Конкретните дати за конкурса в Силистра още не са известни, но документи се приемат до 10 април включително. Състезанието в Ловеч вече е насрочено за 23 март (четвъртък), а основните конкуренти са д-р Люсиен Митев, д-р Донка Минкова и д-р Тихомир Бенев.

 

В ход е и процедурата по възлагане на управлението в общо шест регионални здравни инспекции (РЗИ) - тези във Враца, Добрич, Перник, Разград, Сливен и Стара Загора. Изискванията са магистърска степен по медицина, призната медицинска специалност, квалификация по здравен мениджмънт и 3 година трудов стаж за придобиване на специалността. Документи за кандидатстване се приемат до 10 април, само кандидатите за поста във Враца разполагат с повече време - до 20 април, тъй като конкурсът беше обявен по-късно. 

 

За днес, 21 март, пък са насрочени два избора - за директор на Националния център за обучение и квалификация в спешната помощ и за директор на дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

 

За първия пъст един единствен претендент е д-р Ана Николова, която трябва да защити концепция за развитие на обучителния център и да се яви на интервю. Кандидатите за ръководния пост в дирекция "Медицински дейности" пък са двама - заместник-министърът на здравеопазването Максим Гайдев и бившият директор на дирекция "Лекарствена политика" (назначена от екс здравния министър д-р Евгений Желев) Нина Ръсина.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития