Новини - България

Търговски забрани грозят фирмите, подхранващи паралелен износ на лекарства
Прочетена: 392 пъти

Фармацевтичните компании, които не изпълняват разписаните в Закона за лекарствата критерии за наличност и достатъчност на медикаменти на пазара, ще бъдат наказвани със забрани за износ, за да не страдат българските пациенти от недостиг на лекарства. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване.

 

Здравният министър визира случаите, при които част от производителите отказват да предложат по-ниска цена на продуктите си в България с "фалшивия" аргумент, че това ще увеличи паралелния износ на съответните медикаменти на чужди пазари. Всъщност обаче се оказва, че същите фирми са внесли двойно по-високи количества лекарства в страната, като по този начин сами стимулират паралелния износ, обясни здравният министър.

"И когато една голяма фармацевтична компания е внесла 100% повече от реалните нужди на българския пазар и след това обяснява пред българския здравен министър, че не дава по-изгодни отстъпки на България, защото това щяло да увеличи паралелния износ, то тук това е формален аргумент и аз не го приемам", категоричен беше Москов.

По думите му новите текстове в Закона за лекарствата вече са готови и тяхната основна цел е да гарантират наличността и достатъчността на фармацевтични продукти на българския пазар.

"От там нататък не е ангажимент на българската държава и на която и да било европейска държава да отчита бизнес практиката на локалния представител на определена фармацевтична компания", допълни здравният министър.

Очаква се в най-кратки срокове проектопромените в Закона за лекарствата да бъдат приети от Министерския съвет и да влязат за обсъждане в Народното събрание. В редовното правителствено заседание тази сряда е включен проектът на постановление за изменение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития