Новини - България

Търгът за ваксини - отново прекратен. Пет и шествалентни ваксини ще има.
Прочетена: 312 пъти

Нито един кандидат не е заявил участие в обявенатa обществена поръчка за доставка на ваксини за нуждитe на Националния имунизационен календар, става ясно от решение на служебния министър д-р Илко Семерджиев, публикувано в петък. С него ресорното ведомство прекратява търга по шест от общо осем позиции, което за пореден път ще постави под въпрос реимунизациите на децата в страната.

 

Добрата новина е, че осигуряването на 5- и 6-валентните ваксини, които традиционно недостигат през последните години, няма да бъде затруднено. Причината е, че по първите две позиции - доставка на продуктите срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в петвалентната и хепатит Б в шествалентната ваксина, конкурсът продължава. Доставката включва 180 000 комплекта от петвалентната ваксина за 7,2 млн. лв. и 214 000 комплекта от шествалентната за над 12,8 млн. лева.

 

Търгът е прекратен поради липса на оферти по останалите позиции - за четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит; за ваксина срещу бяс; за ваксина срещу коремен тиф; за човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска хеморагична треска; за противоантраксен серум, както и за противобутилинов серум.

 

Междувременно, за да се справи с недостига на детски ваксини, Министерството на здравеопазването предложи промени в наредбата за имунизациите, според които договорите за ваксини вече ще се сключват за тригодишен срок.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития