Новини - Свят

СЗО: Всеки десети човек в света има нужда от протеза или друго помощно средство
Прочетена: 143 пъти

В цял свят се наблюдава ръст на непосрещнатите нужди от протези или други помощни средства, а тази тенденция се задълбочава поради общото застаряване на населението. Един от всеки 10 души на планетата има такава потребност, но все още делът на хората, които могат да ги получат е твърде малък. Тези данни оповести Световната здравна организация (СЗО) в навечерието на голям форум, който ще се проведе на 3 и 4 август в Женева.

 

Инициативата е на Глобалното сътрудничество за помощни технологии (Global cooperation on Assistive Technology - GATE), а форумът в Женева е назован Global Research, Innovation and Education in Assistive Technology (GREAT) Summit.  

 

Задачата на срещата на върха, в която ще вземат участие представители на повече от 150 държави, е да постави основата на единна дългосрочна политика в областта на разработването, иновациите, добрата информираност и достъпа до помощни технологии. В дискусиите ще се включат с експертно мнение медици, конструктори, технолози и специалисти по комуникации.

 

СЗО припомня, че инициативата GATE e основана през 2014 г. и статистиката, която води до този момент е много обезпокоителна. Според събраните факти само между 5% и 15% от нуждаещите се от инвалидна количка в света имат достъп до това средство за придвижване. Близо 200 млн.души с намалено зрение нямат очила или друго подобно изделие като очни лещи например. Още по-трагична е ситуацията при хората с намален слух. Повече от 360 млн.души на планетата, които чуват трудно или са с изцяло загубен слух, нямат слухов апарат, което означава, че това помощно средство е достъпно само за 10% от реално нуждаещите се. В много страни, няма  производство на протези и ортези, а вносът им е крайно ограничен. В същото време почти навсякъде липсва подготвен персонал за обучение на хората със сензорни и двигателни проблеми, а всички те се нуждаят от знания и умения за боравене с тези средства, както и от насочваща информация за това как и къде могат да ги получат. Тази липса на специалисти затруднява изключително много работата със специфичните таргетни групи – хора с физически увреждания, интелектуални затруднения и аутизъм, пациенти с диабет и ампутирани крайници, хора в напреднала възраст, както и засегнати от сериозни увреждания на слуха и зрението.

 

Предстоящата среща на върха в Женева има за цел да даде импулс за обединени усилия и определяне на приоритетите в политиката по създаването и достъпа до помощни средства за всички хора по света.           

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития