Галерия - Видео

СЗО в Световния ден на кръводарителя: Не чакай бедствието да удари. Дари кръв.
Прочетена: 226 пъти

Световната здравна организация (СЗО) посреща Световния ден на кръводарителя – 14 юни, с видеоклип, в който призовава да не чакаме бедствие, за да дарим кръв, а да го направим сега и да продължим да бъдем редовни кръводарители.

 

Целта на Световния ден е да се повиши осведомеността за необходимостта от безопасни кръв и кръвни продукти, както и да се изкаже благодарност към всички дарители.  Тази година кампанията се фокусира върху кръводаряването при спешни случаи и се провежда под мотото:

„Какво можеш да направиш? Дари кръв. Дари сега. Дарявай често.“

От СЗО припомнят, че кръвта е важен ресурс както за планово лечение, така и за спешни интервенции. От една страна кръвта е необходима и може да помогне на пациенти, страдащи от животозастрашаващи състояния, да живеят по-дълго и с по-високо качество на живот. От друга - кръвта е жизненоважна за лечението на ранените по време на извънредни ситуации - природни бедствия, инциденти, въоръжени конфликти и т.н.

 

Животът и здравето на милиони хора са засегнати от извънредни ситуации всяка година. През последното десетилетие бедствията са причина за повече от 1 млн. смъртни случая, като всяка година от извънредни ситуации са засегнати повече от 250 милиона души.  Природните бедствия като земетресения, наводнения и бури създават значителни нужди за спешна медицинска помощ, като в същото време често унищожават жизненоважни здравни заведения. Произтичащите от човека бедствия като пътнотранспортни произшествия и въоръжени конфликти също генерират значителни нужди от здравни грижи и необходимостта от спешна помощ.

 

От СЗО подчертават, че преливането на кръв е основен компонент на спешната медицинска помощ. Спешните случаи повишават необходимостта от кръвопреливане, а осигуряването на кръв е истинско предизвикателство. Според СЗО, адекватното снабдяване с кръв при извънредни ситуации изисква добра организация, която може да бъде осигурена единствено чрез ангажиране на цялата общност и подходящата за целта популация да дарява кръв доброволно и безвъзмездно през цялата година.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития