Новини - Свят

СЗО с нови препоръки за безопасни операции в болниците
Прочетена: 373 пъти

Хирурзите задължително трябва да взимат вана или душ преди операция, а антибиотиците - да се дават преди и по време на интервенциите, но не и след тях. Това са част от 29-те нови препоръки, издадени от Световната здравна организация (СЗО), за предотвратяване на вътреболнични инфекци, които могат да спасят животи, да намалят разходите в болниците и да спрат разпространението на устойчиви бактерии.

 

Насоките включват 13 препоръки за периода преди операцията и 16 за предотвратяване на инфекции по време и след операцията. С други пък се ревизират досегашни практики. Такъв е случаят с бръсненето на хирургичното място. Досега се препоръчваше пациентите да обезкосмяват частите от тялото, които ще бъдат оперирани.

"Новата препоръка е това да не се прави, тъй като се увеличават данните, че бръсненето повишава риска от малки порезни рани на кожата. Това на свой ред увеличава опасността от проникване на бактерии в тялото", обяснява Ед Кели от СЗО.

Данните на СЗО сочат, че около 11 % от пациентите в бедните страни и страните със средни доходи се заразяват по време на операция. В Африка до една пета от жените, родили със секцио, получават инфекции на хирургичното място. Тези инфекции обаче не са проблем единствено за по-бедните страни. В САЩ те допринасят за допълнителни 400 000 дни, прекарани от пациентите в болница, и за годишни разходи, възлизащи на 900 милиона долара.

 

Много проучвания показват, че прилагането на редица превантивни мерки значително намалява вредите от инфекции на хирургичната рана. Пилотно проучване в 4 африкански страни показва, че прилагането на селекцията от най-новите препоръки може да доведе до намаляване на инфекциите на хирургичната рана с 39 на сто.

 

Инфекциите на хирургичното място се причиняват от бактерии, проникнали в тялото по време на операцията. Всяка година въпросните инфекции излагат на риск милиони пациенти по света и увеличават опасността от разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии като златистия стафилокок, допълват експертите от СЗО.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития