Новини - Свят

СЗО: Пушенето ще струва 1 трлн. долара и ще убива по 8 млн. души до 2030 г.
Прочетена: 269 пъти

Глобалните разходи, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трлн. долара до 2030 г., а употребата на цигари ще отнема с 30% повече човешки животи. Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация (СЗО) и американския Национален институт за борба с рака, предаде Ройтерс.

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80% от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в документа.

Като цяло броят на пушачите по света се увеличава, алармират от СЗО. По-притеснителният факт е, че тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи, заради състояние, които могат да бъдат предотвратени.

 

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти.

"Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", гласи докладът.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г., добавя Ройтерс.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития