Новини - Свят

СЗО препоръчва повече задължителни прегледи за бременни
Прочетена: 284 пъти

По-стриктни мерки при проследяване на бременност и двойно повече профилактични прегледи преди раждането препоръчва Световната здравна организация (СЗО) с последните публикувани съвети в областта на пренаталната грижа. Целта е по този начин да се гарантира на всяка бременна жена, че ще получи правилната грижа в точния момент, твърдят експертите от СЗО.

 

За да бъде качествена медицинската услуга по време на бременността, организацията препоръчва жените да разполагат с осем задължителни прегледа при акушер-гинеколог, а не с четири, както беше досега. Първият преглед е добре да се извърши до 12-а гестационна седмица, а след това на 20, 26, 30, 34, 36, 38 и 40-а седмица. До 24-ата седмица пък е препоръчително да се направи ехография на плода.

 

Освен това специалистите би трябвало да са ангажирани не само с консултациите и изследванията, но също така да съветват бременните как да се хранят здравословно и от кои вредни навици да се откажат по време 9-те месеца, а и след това (алкохол, тютюнопушене и прочие).

 

От СЗО препоръчват на бременната да се предписват хранителни добавки с желязо (в дневна доза 30 до 60 мг) и фолиева киселина (до 0.4 мг). Ваксината против тетанус също е препоръчителна за всички бременни, ако не е имало реимунизация скоро преди това.

 

По данни на СЗО през миналата година над 300 хиляди жени по света са починали заради усложнения през бременността, а 2.7 млн. бебета не са доживели един месец, заради недостатъчно медицинско внимание. Още 2.6 млн. бебета са се родили мъртви.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития