Новини - В медиите

СЗО отхвърли призива за отмяна на Олимпиадата заради вируса Зика
Прочетена: 390 пъти

Световната здравна организация (СЗО) отхвърли призива на 150 медицински специалисти Олимпийските игри в Рио де Жанейро да бъдат преместени или отложени заради вируса Зика, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

 

В отворено писмо до СЗО водещи учени и лекари от университети като "Оксфорд", "Йейл" и "Харвард" посочиха, че нови открития за Зика превръщат провеждането на Олимпиадата в неетично. Според тях провалът на програмата за унищожаване на комарите в Бразилия, както и отслабената здравна система в страната са сред причините игрите да бъдат отложени или преместени в името на общественото здраве.

 

СЗО обаче обяви, че Олимпиадата няма значително да промени разпространението на вируса, който води до родилни дефекти. Международният олимпийски комитет също смята, че не вижда причина игрите да не се проведат или мястото на провеждане да бъде променено заради болестта, пренасяне от комари.

 

Ръководителят на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията доктор Том Фрийдмън също обяви тази седмица, че Зика не е заплаха, която да налага промени в програмата на Олимпиадата.

 

Не мисля, че има каквато и да било причина от гледна точка на общественото здраве за отмяна, отлагане или преместване на Олимпийските игри. Рисковете са за бременните жени и съветите ни са в тази област. Ако сте бременна, не трябва да пътувате. Ако сте бременна и се налага да пътувате, тогава трябва много да внимавате за комарите. Мъжете, които пътуват и имат бременна партньорка, трябва да използват презерватив. Има твърдение, че Олимпиадата може да се разпространи Зика заради пътуванията, но тя е само малка част от всички пътувания, обясни доктор Том Фрийдмън.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития