Новини - България

СЗО: Имунизациите предотвратяват до 3 млн. смъртни случая от дифтерия, тетанус, коклюш и дребна шарка годишно
Прочетена: 582 пъти

Имунизацията предотвратява от 2 до 3 милиона смъртни случая от дифтерия, тетанус, коклюш и дребна шарка годишно. Това сочи докладът от 2015 г. на Световната здравна организация за ваксиналното покритие в световен мащаб (Global Immunization Data), съобщиха от Националната пациентска организация. Глобалното ваксинационно покритие, т.е. процентът на децата, които са получили препоръчителна ваксинация, запазва стабилни нива през последните години, според доклада. Приемът на нови и ниско популярни ваксини се повишава, но в световен мащаб все още около 18,7 млн. деца нямат достъп до основни ваксини.

 

Експертите са на мнение, че имунизацията предотвратява заболявания, увреждания и смърт, включително рак на шийката на матката, дифтерия, хепатит Б, морбили, заушка, коклюш, пневмония, детски паралич, ротавирусна диария, рубеола и тетанус.

 

През 2014 г. близо 86% или 115 млн. деца са получили 3 дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, като по този начин са предпазени от заболявания, водещи до сериозни усложнения и смърт. Статистиката сочи, че към 2014 г. 129 страни бележат най-малко 90% ваксинално покритие за тази ваксина.

 

По последни данни, ваксината Хемофилус инфлуенца тип Б, която води до менингит и пневмония, е въведена в 192 държави, като в глобален мащаб ваксиналното покритие достига до 56%. Нивото на ваксиналното покритие варира спрямо региона – в Северна и Южна Америка покритието достига 90% спрямо Югоизточна Азия, където то е едва 30%. За сравнение, по данни на Националния център по обществено здраве и анализи, през 2015 г. 90,5% от подлежащите на имунизация у нас са получили трети прием на ваксината.

 

Към 2014 г. децата в 184 държави подлежат на задължителна ваксинация срещу Хепатит Б (вирусна инфекция, която засяга черния дроб). Глобалното й покритие достига 82%, като в западната част на тихоокеанския регион то възлиза на почти 92%. У нас, през 2015 г. трети прием са получили 91,6 % от новородените, с което се счита, че имунизацията им е успешно завършена.

 

По данни от края на 2014 г. ваксината срещу паротит (по-известен като заушка -  силно заразен вирус, който предизвиква силно болезнено подуване под ушите, треска, главоболие и мускулни болки и може да прерасне във вирусен менингит) е въведена в 121 държави, като глобалното ваксинационно покритие е 31%.

 

Към края на 2014 г. ваксината срещу рубеола (вирусно заболяване, което обикновено протича в лека форма при децата, но в ранна бременност инфекцията може да доведе до смърт на плода или до синдром на вродена рубеола, който нанася увреждане на мозъка, сърцето, очите и ушите) е въведена в 140 страни по света.

 

До края на 2014 г. 85% от децата са получили една доза на ваксината срещу морбили (силно заразно заболяване, причинено от вирус, което обикновено причинява висока температура и обрив и може да доведе до слепота, енцефалит и дори смърт ) до втората си година, а 154 държави са включили втория й прием като част от задължителните имунизации. В България се използва комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. През 2015 г. с ваксината са обхванати 91,5% от бебетата на 13 месеца.

 

До края на 2014 г. ваксината срещу пневмококови заболявания (предизвикват пневмония, менингити и фебрилна бактериемия, а също и възпаление на средното ухо, синузит и бронхит) е въведена в 117 страни в света, а глобалното й покритие е изчислено на 31%. В България, трети прием на конюгираната пневмококова ваксина през 2015 г. са получили 90,4% от подлежащите на имунизиране.

 

Информацията бе разпространена по повод Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва от 24-30 април.  Тя е част от Световната имунизационна седмица и се организира от Световната здравна организация, с подкрепата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и УНИЦЕФ. Сред целите на инициативата са промоция на имунизацията като най-сигурен метод за защита на обществото и разширяване на имунизационния обхват чрез повишаване на информираността относно значимостта на имунизацията. Кампанията е насочена към родители, медицински специалисти, представители на местни здравни институции и медиите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития