Новини - Свят

СЗО: Доброволното безвъзмездно кръводаряване трябва бързо да се увеличи
Прочетена: 443 пъти

Доброволното безвъзмездно кръводаряване трябва да се увеличи бързо в повече от половината страни по света, за да се осигури достатъчен резерв от безопасна кръв за пациенти, чиито живот зависи от това, съобщава Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден на безвъзмездното кръводаряване - 14 юни.

 

Слоганът на кампанията тази година е „Сподели живот, дари кръв” и насочва вниманието към ролята, която системата на доброволното даряване играе в окуражаването на хората да се грижат един за друг.

„Въпреки многото ни външни разлики, във вените ни тече една и съща кръв. Доброволното безвъзмездно кръводаряване е акт на даване на живот – най-големият подарък, който човек може да даде или получи, каза д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО.

Всяка година се осъществяват около 108 милиона кръводарявания в световен мащаб. Почти 50% от тях се събират в страните с високи доходи, където живее по-малко от 20% от населението на света. Средното ниво на кръводаряване е около 9 пъти по-високо в развитите страни, в сравнение с тези с ниски доходи.

 

В много държави търсенето надвишава предлагането и кръвните центрове са изправени пред предизвикателството да осигурят достатъчно количество качествена и безопасна кръв. Адекватното предлагане може да се осигури само чрез редовни доброволни безвъзмездни кръводарявания.

 

Преливането на кръв помага да бъдат спасени милиони животи всяка година, включително по време на извънредни ситуации като военни конфликти и природни бедствия. Това може да помогне на пациенти в животозастрашаващи състояния да живеят по-дълго и по-качествено.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития