Новини - Свят

СЗО: Денят на раждането е най-опасният момент за майката и бебето
Прочетена: 1084 пъти

Денят на раждането е потенциално най-опасният момент за майката и бебето, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Всяка година в световен мащаб по време на бременност и раждане умират около 303 000 жени, 2,7 милиона бебета умират през първите 28 дни от живота си, а мъртвородените са 2,6 милиона.


По-голямата част от ражданията на мъртви бебета и на неонаталните смъртни случаи са предотвратими с качествена здравна грижа по време на бремеността и раждането, обясняват от СЗО. Почти всички бебета, които са мъртвородени и половината от всички смъртни случаи на новородени не се записват чрез документ за раждане или смърт, и по този начин никога не са били регистрирани, докладвани и изследвани чрез системата на здравеопазването. Резултатът от това е, че страните, които често не знаят броя на смъртните случаи или на причините за тези смъртни случаи, не са в състояние да предприемат ефективни и своевременни действия за предотвратяване на бебешката и майчина смъртност.


В тази връзка, СЗО представи 3 публикации, които могат да помогнат на държавите да подобрят своята отчетност за броя на мъртвородените деца, майчината и детска смъртност.


Електронният вариант на материалите може да се изтегли от официалния сайт на организацията.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития