Новини - Свят

СЗО: Черноморският регион е в риск от разпространение на Зика
Прочетена: 457 пъти

По черноморските брегове на страни като Грузия и Русия имат повишен риск от разпространение на вируса Зика, предупреждава Световната здравна организация (СЗО), съобщи БГНЕС. В навечерието на летните месеци на риск е изложена и цяла Европа, допълват от организацията.
 
"Вероятността от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) е висока в ограничени географски зони – о. Мадейра (край бреговете на Африка – бел. ред.) и североизточния бряг на Черно море", се казва в съобщението.

 

Причината за повишена опасност в тези области е наличието на комарите от вида Aedes aegypti, които пренасят Зика. В допълнение от СЗО предупреждават, че риск от разпространение на заразата съществува и за 18 държави в Европа, но според експертите той е нисък до умерен, защото на територията им се среща друг вид комар от семейството - Aedes albopictus. Те са по-малко предразположени към пренасяне на болестта в сравнение със своите латиноамерикански братовчеди, твърдят изследователи от института "Пастьор".

 

Сред държавите с умерена вероятност от разпространение на болестта първите три места се заемат от Франция, Италия и Малта. Резултатите се изчисляват на базата на фактори като наличие на подходящ за комарите климат, въздушни и морски транспортни връзки, урбанизация, гъстота на населението, наличието в миналото на епидемии и на други болести, предавани чрез насекоми или животни, и други.

"Ние призоваваме най-вече страните с висок риск да засилят своите предпазни мерки и да дадат приоритет на дейностите, които ще предотвратят голямо избухване на епидемия от Зика", посочва д-р Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Припомняме, че вирусът Зика, който е широко разпространен в Латинска Америка и Карибския регион, причинява т. нар. микроцефалия или неестествено малка глава, при новородени деца. Състоянието може да доведе до парализа и дори смърт.

 

Към момента няма ваксина или друг вид лечение, което може да предпази от вируса. При повечето възрастни хора заразата преминава с леки симптоми като обрив, температура и болка в ставите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития