Новини - Свят

СЗО: 92% от световното население диша мръсен въздух
Прочетена: 428 пъти

Нови интерактивни карти за качеството на въздуха, изготвени от Световната здравна организация (СЗО), показват в кои страни нивата на замърсяване надвишават безопасните за здравето лимити. Събраната информация представлява и уникална база данни за влиянието на околната среда и мръсния въздух върху човешкото здраве в отделните страни, съобщават от организацията. 

 

Интерактивният модел е базиран на данни, събрани чрез сателитни измервания и системите за контрол на въздушния и наземен транспорт в над 3000 градски и селски райони. Разработката е на СЗО в сътрудничество с Университета в Бат, Великобритания, а резултатите са категорични - 92% от световното население живее на места, където нивата за качество на въздуха надхвърлят значително ограниченията на Световната здравна организация.

 

"Замърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху най-уязвимите групи от населението - жените, децата и възрастните хора. За да бъдат здрави, те трябва да дишат чист въздух от първия до последния си дъх", коментира д-р Флавия Бустрео, помощник генерален директор на СЗО.

 

Около 3 млн. смъртни случаи годишно са свързани с излагане на замърсен въздух, сочат публичните данни. Също толкова смъртоносно може да е и замърсяването на въздуха в затворени помещения. През 2012 г. близо 6,5 млн. смъртни случаи (11,6% от всички в глобален план) са свързани с излагане на мръсен въздух, както навън, така и на закрито.

 

Около 90% от тези случаи се регистрират в страните с нисък и среден доход на глава от населението, допълват от СЗО. Замърсяването на въздуха увеличава риска от остри респираторни инфекции, а при 94% от хората със здравословни проблеми е виновно за редица незаразни заболявания, в това число сърдечно-съдови, хронично обструктивни белодробни болести и рак на белия дроб. 

 

Основните източничи на замърсяване на въздуха са неефективните форми на транспорт, битовото гориво, изгарянето на отпадъци, въглищните централи и промишлените дейности. Според критериите на СЗО праховите частици във въздуха трябва да са с диаметър под 2,5 микрометра, а като количество не бива да са повече от 10 милиграма на кубичен метър средногодишно.

 

Най-опасни са сулфатите, нитратите и саждите, които проникват дълбоко в белите дробове и сърдечно-съдовата система, създавайки рискове за човешкото здраве.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития