Новини - Свят

СЗО: 433 са най-важните лекарства за 2017 г.
Прочетена: 420 пъти

Световната здравна организация (СЗО) обнови списъка с най-важните лекарства за 2017 г. В документа са публикувани указания кои от антибиотиците могат да се използват за лечение на инфекции и кои да бъдат избягвани. В списъка са включени още лекарства за ХИВ, хепатит С, туберкулоза, левкемия и др.

 

Добавени са 30 медикамента за възрастни и 25 за деца, уточнена е употребата на 9 продукта, които вече фигурират в списъка. Общият брой на лекарствата, които от СЗО  определят като съществени  за нуждите на общественото здравеопазване, достига  433. Списъкът на организацията се използва в много страни, за да насърчи достъпа до определени медикаменти, а също така и като ръководство при взимането на решение кой точно продукт  е достъпен и може да се използва.

 

Най-големите промени в списъка с най-важните медикаменти са в раздел антибиотици.  Експертите са ги групирали в три категории  -  "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв" (Access, Watch, Reserve) с препоръки кога могат да бъдат използвани. Първоначално новият тип подбор ще се прилага само за антибиотиците, които се използват за лечение на 21 от най-често срещаните инфекции. Ако системата е ефективна, ще се включи и за останалите. Идеята е да се подсигури достъп до антибиотично лечение, когато е необходимо, и да се гарантира, че предписаният медикамент е точният за дадената инфекция.

 

СЗО препоръчва антибиотиците от групата „достъпни” да са налични по всяко време за лечение на широк спектър от често срещани инфекции. Например тук е включен амоксициклинът, антибиотик, който обикновено се използва при пневмонии.

 

В групата „под наблюдение” са препоръчани антибиотици като първи или втори избор за лечение на ограничена група от инфекции. Засегната тук е употребата на ципрофлоксацин, който обикновено се използва при цистит, инфекции на горни дихателни пътища, като бактериален синузит и бактериален бронхит. Според СЗО приложението на препарата трябва да бъде намалено драстично, за да се избегне по-нататъшна резистентност.

 

В третата група „в резерв” са включение антибиотици като колистини и цефалоспорни, които трябва да бъдат избирани като последен вариант и да се използват само когато всички други възможности за лечение са се изчерпали.

 

Експертите на СЗО са добавили 10 антибиотика за лечение на възрастни и 12 за деца.

„Антибиотичната резистентност произтича от твърде честото използване на медикаментите. Новият списък на СЗО ще помогне на хората, които планират медикаментите в здравната система, а също така и ще осигури достъпа на пациентите до лекарства, за че да е сигурно, че са получили точния препарат“, каза д-р Сюзън Хил, директор на Essential Medicines and Health Products.

В допълнения списък на СЗО са включени няколко нови лекарства, две от тях се използват за лечение на рак на устната кухина. Добавени са също нов медикамент за хепатит С, който е комбинация от два други препарата, по-ефикасен начин за лечение на ХИВ, както и нови педиатрични комбинации за туберкулоза и болкоуспокояващи.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития