Събития -

август 2016

ПВСЧПСН
    
19 август
Петък
Световен ден на хуманитарните дейности
По света и у нас
ООН, Международен червен кръст
00:00 - 00:00 ч.

Всяка година на 19 август светът отбелязва Денят на хуманитарните дейности. Датата в календара е признание към хуманитарните работници по света, поклон пред духа на човеколюбието и призив към хората в защита на един по-добър свят.

 

Световният ден на хуманитарните дейности (СДХД) е обявен от Общото събрание на ООН през декември 2008 г. и се отбелязва за първи път през август 2009 година. Датата 19 август е годишнината от бомбардировките на Хотел Канал през 2003 г. в Багдад, където двадесет и двама хуманитарни работници на ООН са загубили живота си, включително, Върховният комисар на ООН за правата на човека и специален представител на генералния секретар за Ирак, Серджо Виейра де Мело.

 

Денят е повод да отдадем почит на хуманитарните работници, които рискуват живота си, докато помагат на пострадалите от войни и природни бедствия по целия свят.

 

Това е повод да напомним колко е важно да се спазва международното хуманитарно право.

 

Този ден е в памет на всички хора, които са загубили живота си, оказвайки хуманитарна помощ, и за отбелязване на духа, който вдъхновява хуманитарните дейности по целия свят.