Новини - България

Светило в криохирургията направи пет операции в УМБАЛ "Св. Марина"
Прочетена: 276 пъти

Един от най-опитните криохирурзи в света д-р Франко Луняни, съвместно с варненските си колеги, оперира петима пациенти с урологични заболявания и проведе уъркшоп в УМБАЛ „Св. Марина", съобщиха от лечебното заведение. Признатият световен специалист и почетен председател на Световното общество по криохирургия изнесе лекция на тема "Криоаблация за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия и карцином на простата". 

 

Процедурата, която бе приложена при петима пациенти в университетската болница "Св.Марина" е миниинвазивна, прилага се при строги показания и е щадяща за пациентите. Криоаблацията за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия и карцином на простата се реимбурсира от НЗОК.

 

Криотерапията (наричана още криохирургия или криоаблация) е иновативен мини-инвазивен оперативен метод, който се основава на замразяването на простатата с  въглероден двуокис, въведен в нея трансперинеално посредством 2 до 6 игли. Въвеждането на иглите и последващото замразяване на жлезата става под ултразвуков контрол. Обикновено се извършват 2 цикъла на замразяване и размразяване, общо за оперативно време около 20 мин. Процедурата завършва с налагане на уретрален катетър, с който пациентът се изписва от болницата. Катетърът се сваля от 1 до 3 седмици по-късно.

 

Замразяването на простатата довежда до некроза на клетките на простатата. Методът може да се приложи първично при простатен карцином в ранен стадий, или вторично, при локален рецидив след лъчетерапия. Той намира приложение и при доброкачествената простатна хиперплазия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития