Новини - България

Светът отбелязва професионалния празник на зъболекарите
Прочетена: 483 пъти

Всяка година на 9 февруари светът отбелязва професионалния празник на специалистите по дентална медицина. Въпреки съвременния термин, стоматолозите предпочитат добре познатото и българско определение "зъболекар", защото вярват в силата на най-древния покровител на зъболечението Света Аполония.

 

Има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в деня на Св. Аполония (St. Apollonia). Първата е изненадващо привлекателният образ на Аполония, оцелял през вековете. Св. Аполония е родена през 3-ти век, в Александрия, Египет, и е дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа През целия си живот тя проповядва християнството, поради което е преследвана по време на властването на император Филип. Според гонителите на християнството, Аполония давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император.

 

През 249 г. сл. хр. Аполония е заловена и осъдена. За да бъде принудена да се откаже от вярата си, тя е измъчвана като всичките й зъби са били счупени и извадени. Пред поставения избор да се откаже от господ или да бъде изгорена жива, тя сама скача в горящата клада. Това се е случило на 9 февруари 249 година.

 

Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците й, че се е родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на Аполония или да се помолите на нея и всяка зъбна болка ще отмине. През 300 г., точно на 9 февруари, Аполония е канонизирана като светица, много преди разделението на църквата.

 

В чест на саможертвата на Св Аполония е била построена църква в Рим, която вече не съществува, но площадът, на който се е намирала, все още се нарича "Piazza Sant Apollonia".

 

Източно-православната и католическата църкви празнуват деня на Св. Аполония на 9-ти февруари. Често към нея молби отправят хора, страдащи от зъбобол, поради което тя се е превърнала в покровителка на зъболекари и пациенти.

 

От началото на 20 век 9-ти февруари е празник на зъболекарите в повечето Западноевропейски страни. В България е въведен като празник през 1998 г. от Сдружението на българските зъболекари. На същата дата у нас традиционно се връчва и призът "Зъболекар на годината".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития