Медицина на бъдещето -

Суперкомпютри ще разработват лекарства на бъдещето
Прочетена: 155 пъти

Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) и шотландската компания Exscientia са сключили споразумение за използването на изкуствен интелект при разработването на нови терапии с малки молекули за поразяване на 10 заболявания, пише сайтът Pharmtech. Благодарение на това споразумение Excientia ще получи финансиране за стартиране на нови програми за откриване на предклинични кандидати.

 

Сайтът PC WORLD отбелязва, че създаването на ново лекарство е дълъг, сложен и скъп процес, който отнема години, преди дори да стигне клинични тестове и допълва, че сега това може да се промени. Причината - суперкомпютрите са достигнали степен на развитие, която да им позволи да симулират по-голямата част от тези процеси, драстично намалявайки цената и времето за разработка на нов медикамент.

 

Това е и причината GSK да инвестира 42.6 млн. долара в шотландската компания за изкуствен интелект за разработване на нови лекарства. Exscientia ще използва системите си, за да симулира необходимите тестове, за да определи дали въпросният медикамент е близо до клинични тестове с хора.

 

Главният изпълнителен директор на Exscientia Андрю Хопкинс твърди, че системата може да осигурява потенциални терапии с различни медикаменти четири пъти по-бързо и евтино от конвенционалните методи.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития