Любопитно -

Студеното време влияе неблагоприятно на кръвното налягане
Прочетена: 374 пъти
Източник: wellforlife.co.uk

Нивата на кръвното налягане се влияят от редица фактори – начин на хранене, физическа активност, стрес, генетична предопределеност, възраст. 

Кръвното налягане, нивата на триглицеридите, холестеролът, индексът на телесната маса и обиколката на талията зависят и от сезоните. Според учени през зимата се повишава рискът от сърдечносъдови заболявания, пише universityhealthnews.com.

Ниските температури водят до увеличаване на кръвното налягане заради свиването на кръвоносните съдове. През зимата сме по-малко склонни да извършваме физическа активност, потим се по-малко и употребяваме повече солени храни. Всичко това е пряко свързано с кръвното налягане.

Редовните прегледи при специалист и адекватното третиране през цялата година са изключително важни, за да се избегне повишаване на риска за здравето, особено през зимните месеци.

Лекарите препоръчват на пациентите, страдащи от сърдечносъдови проблеми и хипертония, да бъдат изключително внимателни в периодите на резки застудявания. Препоръчително е редовно да измерват кръвното си налягане и да следят за задържането му в границите на нормалните стойности. Спазването на правилен хранителен режим и оптималната физическа активност са задължително условие за добро здраве.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития