Новини - България

Стратегия за здравето на бежанците влиза в дневния ред на СЗО
Прочетена: 378 пъти

Стратегия за женско здравеопазване и благосъстояние, както и Стратегия и план на действие за здравеопазване на бежанци и мигранти в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) са част от документите, които ще бъдат обсъдени на предстоящата от 12 до 15 септември в Копенхаген 66-а сесия на Европейския регионален комитет на СЗО.

 

На днешното правителствено заседание кабинетът одобри състава и позицията на българската делегация за участие във форума, която ще бъде ръководена от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Другите основни теми, които ще бъдат предмет на обсъждане, са плановете за действие за предотвратяване и контрол на незаразните болести в Европейския регион на СЗО, за реакция на здравния сектор на случаи на вирусен хепатит, за засилване на използването на данни, информация и проучвания за определяне на политика в Европейския регион на СЗО и за действие за сексуално и репродуктивно здраве. Тема на дискусиите ще бъде и укрепването на системите на здравеопазване: рамка за действие за интегрирано предоставяне на здравни услуги.

"Страната ни ще представи принципна подкрепа по предварително представените документи, но отстоявайки мнението, че всяка държава притежава изключителни национални компетенции при формулирането на здравната си политика и съответното функциониране на здравните системи", се казва в официалното прессъобщения на правителствената пресслужба.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития