Новини - Свят

Страсбург предлага здравни фондове да поемат лечението на пенсионерите
Прочетена: 235 пъти

Държавите-членки на Европейския съюз да създадат специфични фондове, които да ги подпомагат при управлението на разходите за медицинско обслужване на възрастното население. Такова предложение за резолюция са внесли депутати в Европейския парламент тази седмица.

 

Основният мотив на авторите е, че всички правителства в Общността са изправени пред непреодолим проблем, а именно - бавното и постепенно застаряване на населението.

"Тази нова демографска тенденция, подсилена от спада на раждаемостта, рискува да окаже отрицателно въздействие върху публичните разходи, като увеличи квотите, предназначени за пенсии и за медицински грижи за възрастните хора", се посочва в предложената резолюция.

Друго предизвикателство е фактът, че мерките за справяне с проблема не моган да бъдат еднакви във всички държави-членки, тъй като трябва да бъдат съобразени с националното им законодателство в областта на здравеопазването.

 

Тъй като проблемът със застаряването на населението и растящите разходи за лечение засяга целия Европейски съюз, Европейската комисия се ангажира да обмисли възможността за отпускане на допълнителна финансова подкрепа на държавите-членки. С нея правителствата ще могат да изградят здравните фондове за лечение на възрастни и пенсионери.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития