Новини - България

Стойчо Кацаров: Въвеждането на пръстовите отпечатъци е незаконно
Прочетена: 848 пъти

Планираният за 1 ноември старт на системата за пръстова идентификация в болниците е изцяло незаконен. Това обяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) Стойчо Кацаров по време на среща с журналисти в Петрич.

 

По думите му въвеждането на регистрацията с пръстов отпечатък в лечебните заведения противоречи на директива 2016/680 на Европейския парламент, в която е описано при какви случаи могат да се взимат биометрични данни. Регистрацията в болница като основание за заплащане на извършените медицински дейности от здравната каса не е сред тях, защото текстовете на директивата касаят предимно защитата на жизненоважни интереси на европейските граждани, уточни Кацаров.

 

По казуса е налице и нормативна бъркотия, създадена от разпоредбите на "служебния" Национален рамков договор (НРД) за тази година, допълва той. Документът въвежда пръстовата идентификация като задължително условие за заплащане на извършените медицински дейности, но без да съобразява факта, че има контингент от пациенти, които по обективни причини не могат да предоставят биометрични данни (например, пациентите без крайници, хората с нарушена цялост на кожата на ръцете, работниците в химическата индустрия и прочие).

 

За да не се нарушава процесът, директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов издаде инструкция, която позволява регистрирането с лични карти да се извършва паралелно със снемането на биометрични данни, за да се гарантира регистрацията на всички граждани. Проблемът е, че тази инструкция не може да отмени рамковия договор, защото той е водещият нормативен акт.

"Ако утре въпросът опре до правото, НЗОК ще има всички аргументи да отказва плащания на болниците" предупреди Стойчо Кацаров.

Според друга европейска директива пък след снемане на биометрични данни институциите, които ги ползват, трябва да ги изтриват в последствие, за да защитават личните данни на своите граждани. Това предполага при всяко постъпване в болница пациентите да генерират нов идентификационен номер, което обезсмисля процедурата по регистрация и проследяване на публичните разходи като цяло.   

 

С въвеждането на системата за пръстова идентификация в лечебните заведения България се явява в нарушение на европейското право, което води след себе си и съответните разходи, категоричен е председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития