Интервю -

Стойчо Кацаров: Позитивен съм за 2017-а. Надявам се да не стане по-лошо
Прочетена: 495 пъти
Снимка: ЦЗПЗ

Директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пред Redmedia за равносметката, с която здравният сектор ще изпрати отиващата си 2016 година.


 

Д-р Кацаров, с какво ще запомните отминалата 2016 г.?

 

- Няма да я запомня. Нищо съществено не се промени към добро.

 

А нещо промени ли се изобщо?

 

- Да – някакви пръстови отпечатъци се появиха... Иначе лимитите са си лимити – и в болничната, и в извънболничната помощ. Разходите на пациентите продължават да се увеличават и те вече плащат повече от половината от медицинската помощ. Здравната каса затвърди монополното си положение, министърът затвърди административната си и политическа власт над цялото здравеопазване. Генерално погледнато, това се случи в сектора през 2016-а. Достъпът до медицинска помощ и качеството й не станаха по-добри.

 

Каво очаквате от следващата 2017-а?

 

- Надявам се да не е много по-лоша от настоящата 2016-а. Говоря за здравната система. Иначе се надявам всички да са живи и здрави, да няма влакови катастрофи и други апокалипсиси.

 

А какво очаквате от следващия здравен министър?  

 

- Защо да има нов министър, той Москов ще си остане ... От него нищо не искам. Той каквото можа, направи.

 

Каква трябва да е съдбата на започнатите от него реформи – всички ли трябва да останат в миналото или част от тях все пак може да бъдат продължени?

 

- Кои са тези реформи? Реално погледнато нито се извърши приватизация, нито демонополизация на здравното осигуряване, лимитите останаха ... Какви реформи всъщност са се случили? Направиха се дребни технически промени – пипнаха тук малко наредбата за лекарствата, там малко наредбата за достъпа... Това са несъществени неща, които не са повлияли на системата. Тя не е реформирана през последните години.

 

Да разбирам ли, че нищо позитивно ли не виждате на хоризонта?

 

- Напротив, позитивен съм – надявам се да не стане по-лошо. Това е повече от позитивно послание.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития