Новини - Свят

Стотици пациенти в UK са трансплантирани с органи от хора, които са имали рак
Прочетена: 403 пъти
Снимка: ВВС

Стотици пациенти във Великобритания са получили трансплантация на органи от хора, които са имали онкологично заболяване, въпреки вярванията, че те не могат да бъдат донори, предава ВВС. Данните сочат, че за последните 5 години 272 донори на органи в Обединеното Кралство са имали раково заболяване. Техни органи са трансплантирани на 675 души. Трансплантацията на очи е ключова област, в която подобни донори са в състояние да помогнат, твърдят специалистите.

 

Властите обясняват, че схващането, че хората, които са имали рак, не са подходящи за донори, е погрешно и добавят, че в някои случаи това е възможно.

 

От Консултативния комитет по безопасност на кръвта, тъканите и органите заявяват, че трябва да се намери баланса между риска от предаване на раковото заболяване на реципиента и риска пациентът да почине преди трансплантация.

 

Според експертите, органи от починали донори с някои видове рак могат да бъдат безопасно използвани за трансплантация. Във Великобритания оценяват риска донор да предаде заболяването си на реципиента на едва 0.06%.

 

Проф. Джон Форсайт от NHS Blood and Transplant твърди, че хората не трябва да се отказват да се регистрират като донори заради настоящото им здравословно състояние или минало заболяване.

"Ние работим усилено, за да се намалят рисковете за реципиентите чрез внимателно оценяване на всички потенциални донори на органи и тъкани“, обяснява професорът.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития