Новини - България

Столични фармацевти преминаха обучение по първа долекарска помощ
Прочетена: 171 пъти

Магистър-фармацевти от Регионална фармацевтична колегия София-столична (РФК София-столична) са преминали обучение по първа долекарска помощ, съобщиха от организацията. В него са се включили 35 столични фармацевта. Обучението се е провело в Националния учебен център на БЧК в с. Долни Лозен по инициатива на столичната колегия.

 

Участниците са получили сертификати за успешно завършен курс по първа долекарска помощ на работното място, валиден в Европейския съюз за 5-годишен период. До месец преминалите обучението ще получат и уникална карта за идентификация пред пациентите и стикер за работното място, който да обозначава, че в обекта е на разположение магистър-фармацевт, който може да оказва първа долекарска помощ.

„В несигурния и напрегнат свят, в който живеем, знанията и уменията за оказване на първа помощ до пристигането на спешни медицински екипи, се оказват изключително важни. Освен това магистър-фармацевтите са медицински специалисти и като такива те непрекъснато трябва да надграждат знанията си и да отговарят на бързоразвиващия се свят. Очакванията на обществото към нас са големи, а рисковите ситуации са множество и е необходимо да бъдем подготвени за тях”, заяви маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, който също участва в обучението.

Курсът по първа долекарска помощ се провежда от лектори на БЧК и включва, както теоретична подготовка, така и практически умения. Сред темите, с които са се запознали участниците, са оценка на състоянието на пострадалите, вида и обема на медицинската помощ, от която се нуждаят. Обърто е специално внимание на нарушаването на съзнанието, разпознаването и поведението при шокови състояния. Демонстрирани са различни начини за спиране на кръвотечения, както и правилно третиране на травми. Допълнителен модул към програмата е занятие с психолог относно причините, формата на проява на агресия и стратегии за справяне с нея.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития