Новини - България

Столичната „Св.Анна“ - с Диамантен сертификат от Европейската организация по инсултите
Прочетена: 3167 пъти
Снимка: УМБАЛ "Св.Анна"

Само една година след като у нас бе поставено началото на създаването на мрежа от центрове за лечение на инсултите Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св.Анна“ бе удостоена с Диамантен сертификат на Европейската асоциацията по инсултите (Еuropean Stroke Assotiation ESO). Той се връчва за постигнат най-висок стандарт в съвременното лечение на това тежко социалнозначимо заболяване. Диамантеният сертификат е третата, най-висока степен на отличието след златния и платинения сертификат и засега УМБАЛ „Св.Анна“ единствена у нас покрива високите критерии на ESO, които са условие за присъждането му.

 

Сертификатът бе връчен в събота на директора на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков и на началника на Клиниката по нервни болести д-р Росен Калпачки от председателя на Българското дружество по неврология акад. Иван Миланов. Негова бе и първата презентация в симпозиума „На гости на „Св.Анна“ - един формат, който по думите на директора на лечебното заведение ще се превърне в традиция и ще представя най-доброто от постиженията на болницата.

 

„Моделът на организация, по който бе създаден и се развива нашият център залага на съвместната екипна работа на невролози, неврохирурзи, анестезиолози реаниматори, кардиолози, инвазивисти, специалисти по образна и лабораторна диагностика. Отделни болнични диагностични структури бяха пребазирани и териториално разположени по нов начин, който съкращава значително пътя на пациенти от спешно отделение до диагностичните звена и веднага след това – до мястото, където ги очаква екипът за самата процедура венозна тромболиза. В същото време самото спешно отделение разполага денонощно и постоянно с реаниматор на място, а това дава възможност за незабавна намеса още преди и по време на диагностицирането. Резултатът е повече от добър – постигнахме средно време за достигане на пациента от входната врата до залата за тромболиза 53 минути, което е по-малко от час и съответства напълно на препоръките на ESO. Този резултат потвърждава правилността на това, което правим", коментира пред Redmedia началникът на Клиника по нервни болести д-р Росен Калпачки.

 

По неговите думи близо 9% от болните с мозъчен инсулт се лекуват по този съвременен метод, което е едно много сериозно постижение на фона на общото изоставане на страната ни спрямо тенеденциите в развитите европейски държави. В същото време болницата развива и други модерни методи като ендоваскуларно лечение и хирургична намеса при малигнен мозъчен оток, в случаите, когато останалите подходи са изчерпали възможностите си, стана ясно още от думите на д-р Калпачки.

 

„От гледна точка на организацията доказателство за рационалността на този подход са и самите времеви интервали, които успяхме да догоним – 25 минути от постъпването на болния в Спешно отделение до разчитането на резултатите от образното изследване, 45 минути - от постъпването до получаването на готовите резутати от лабораторните изследвания и по-малко от 60 минути да началото на тромболизата, добави още д-р Калпачки.

 

Според него част от успеха на този модел се дължи и на факта, че целият персонал на Спешно отделение два пъти в година преминава специално обучение. Същото се отнася и до всички специализанти в болницата, не само тези които специализират неврология. Всеки млад медик, който специализира в „Св.Анна“ задължително получава тези знания и умения в областта на инсултите, това е изискване, от което няма изключения. 

 

„За нас е удовлетворение, че за съвсем кратко време центърът се утвърди като структура, която постигна много добри резултати. В същото време болницата ни е финансово стабилна, няма задължения. Отворихме вратите си за този симпозиум, за да бъдем полезни и на колегите от другите болници в страната“, коментира пред Redmedia директорът на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков.

 

Следващият симпозиум, който лечебното заведение ще организира през 2018 г. ще бъде посветен на постиженията на кардиолозите, посочи той.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития