Новини - България

Столичната колегия на БЛС подкрепя джипитата - ще протестират пред хотел
Прочетена: 453 пъти

Столичната колегия на Български лекарски съюз (БЛС) призова всички свои членове да се включат в протеста на медиците в София утре от 8:30 до 19:00 часа пред хотел „Хил” (до сградата на Български червен кръст). От организацията апелират районните колегии и ръководството на БЛС заедно да поискат оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Освен това медиците настояват централната Комисия по професионална лекарска етика на лекарския съюз „да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар“. Управителният съвет на СЛК призовава същата комисия да се самосезира и разгледа и „неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева“. Припомняме, че д-р Кателева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, се изказа срещу протеста на джипитата. Причината – затворените кабинети на семейните лекари пренасочват пациентите към спешна помощ.

 

Събранието на делегатите и председателите на дружествата на Столичната лекарска колегия излезе с обща позиция, в която настоява:

 

  1. Проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен
  2. Да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД
  3. Незабавно да се пристъпи към промяна в ЗЗО, в ЗЛЗ и Закона за бюджета на НЗОК в частта му, противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало
  4. Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на БЛС
  5. Настояваме за ясна, прозрачна и точна оценка в средата на НЗОК, събрани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки три месеца
  6. Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия идентификатор
  7. Веднага да започне процедура за корекция на наредбите за прилагане на НРД 2015
  8. Държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групи, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.

 

Припомняме, че лекарите протестират срещу едностранно приетия анекс към НРД-2015. Според медиците, промените ще доведат до проблеми в системата, която ще остане все така недофинансирана, пациентите няма да могат да избират къде да се лекуват, а болниците ще бъдат лишени от възможността да инвестират в иновации.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития