Новини - България

Столична община инвестирала 7 млн. лв. в болнично здравеопазване за година
Прочетена: 156 пъти

Столичните общински лечебни заведения работят в силно конкурентна среда, наситена с много университетски и частни болници, но това категорично е стимул за развитието им. Това заяви пред журналисти днес кметът на София Йорданка Фандъкова след откриването на първата международна конференция на Факултет по обществено здраве (ФОЗ) към Медицински университет – София на тема „От европейска към национална здравна политика“ и по повод 100-годишнината на университета.

 

Столична община е инвестирала за една година 7 млн. лв. в модернизация и съвременно оборудване на общинските болници, отделно от това всяка година общината изразходва и 8,5 млн. лв. за доплащане на медицински дейности, които не се покриват от здравната каса, уточни кметът.

 

По думите й приоритет на общината в началото на мандата е било болничното здравеопазване. Стремежът е бил този сектор да бъде стабилизиран и в него да бъдат привлечени добри специалисти, които да издигнат престижа на лечебните заведения и да ги направят търсени и конкурентноспособни. С общи усилия и добър мениджмънт това е било постигнато на повечето места, каза Фандъкова. Първа МБАЛ и Първа АГ болница „Св. София“ столичният кмет посочи като добри примери за управление, довело до ликвидиране на финансовите задължения. С малко по размер дългове остава Втора АГ болница „Шейново“. По-тежка е ситуацията в Пета МБАЛ, но има перспектива финансовите й проблеми да бъдат разрешени в обозримо бъдеще.

 

Помолена да коментира, закриването на отделения в общинските болници, тя посочи, че тази мярка е част от добрия мениджмънт. Тези структури се закриват, защото са финансово неефективни, но това няма да се отрази на достъпа на столичани до квалифицирана медицинска помощ, обясни тя и допълни, че в други общински лечебни заведения функционират същите отделения и гражданите на София могат да се лекуват в тях при същото качество.

 

Състоянието на общинските Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) също бяха обект на коментар от столичния кмет.

 

„Преди всичко за нас беше важно да изясним собствеността на тези структури и този процес не беше никак лек. След разпадането на Столичния медицински холдинг, което стана факт за обща радост, ние получихме едно много тежко наследство, с което трябваше да се справяме. Сега имаме близо 30 ДКЦ-та, които функционират като търговски дружества и естествено трябва да работят по тези правила“, каза кметът.

 

Според нея, има примери за добър мениджмънт на тези структури, както и за мениджмънт, който е незадоволителен. Като пример за добро управление Фандъкова даде 12-то ДКЦ в „Люлин“, който дори е успял да осигури допълнителен финансов ресурс. Средствата са били насочени към ремонти и саниране на сградния фонд.

 

4,5 млн. лв. са успели да привлекат столичните лечебни заведения от финансови инструменти на Европейския съюз, като по-голямата част от тях са по програми за енергийна ефективност, посочи столичният кмет.

 

При откриването на конференцията днес с почетен знак на ФОЗ бяха отличени министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, председателят на Български лекарски съюз д-р Венцилсав Грозев и генералният директор на Български червен кръст доц. Красимир Гигов, както и двама чуждестранни учени – проф. Катаржина Шчебановска, президент на Европейската мрежа на училищата по обществено здраве (ASPHER) и Осман Кан, директор на Европейската асоциация по здравен мениджмънт (EHMA).

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития