Новини - България

Статистиката показва: На всеки 3 дни у нас се регистрира нападение над медик
Прочетена: 326 пъти
Снимка: Pixabay

Средно 70-80 случая на тежки посегателства над медицински лица се регистрират у нас всяка година според обобщена информация на Българския лекарски съюз (БЛС). Тези данни бяха оповестени днес на кръгла маса, организирана от съсловната организация и посветена на мерките за превенцията на агресията срещу медицински лица. С нея бе даден старт на националната кампания срещу насилието над медици, която ще премине под патронажа на националния омбудсман Мая Манолова.

 

Не по-различна е статистиката, с която разполага Министерство на здравеопазването, посочи в изказването си зам.-министърът Лидия Нейчева. Според нея на всеки 3 дни у нас се регистрира по едно нападение над медицинско лице. Само за първото полугодие на тази година имаме 52 нападнати медици, като 25 и от тях са от спешна помощ.

"Проблемът, който ескалира през последните години, се задълбочава. Рязко влошени са взаимоотношенията лекар-пациент. Ако искаме да намерим най-доброто лечение, трябва да представим ситуацията в цялата ѝострота пред цялото общество".

Около този извод се обединиха участниците в кръглата маса, сред които бяха депутати, ръководни представители на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, други съсловни и пациентски организации и регионални лекарски колегии.

 

Кампанията на БЛС ще премине под надслова "Да спасяваш е призвание, не заслужавам наказание. Пребори гнева!". Първата активност, която съсловната организация включва в капманията, е представянето на данните от национална анкета, проведена в периода 20 юли - 10 септември 2017 г. Резултатите от анкетата сочат, че 58% от анкетираните медицински лица са заявили, че са били обект на агресия, а 48% от тях са декларили, че са станали жертва на нападение повече от един път.

"Независимо от инкриминирането на това деяние в наказателния кодекс, очевидно е, че трябват още усилия, за да се намали напрежението и да се достигне до първопричините, които очевидно са повече от една", посочи в изказването си зам.-председателката на БЛС д-р Галинка Павлова.

"Вербалната и физическата агресия далеч не са единствените форми на насилие. Трябва да се обърне внимание и на още един факт - натискът над медицинския персонал от страна на администрацията и мениджмънта в болниците. Той се изразява в принуда да се работи по-дълго време за по-малко възнаграждение и да бъдат намалявани почивките".

Това мнение изложиха много от участниците в дискусията, които се обединиха около тезата, че този феномен също носи белезите на насилие, макар и в по-рафинирана и прикрита форма.  

 

В рамките на кампанията БЛС ще предприеме поредица от мерки, сред които е въвеждането на мониторингова система към съсловната организация за проследяване и анализ на случаите на агресия в здравната система. Ще бъдат обсъдени и предложения за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ на правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар. 

Невена ПОПОВА 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития