Новини - България

Стартират масирани проверки за качеството на слънчевите очила
Прочетена: 69 пъти
Снимка: Pixabay

Масирани проверки за качеството на слънчевите очила стартира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). От институцията съобщават, че ще бъдат обхванати търговски обекти в големите градове и морските курорти.

 

Целта на проверките е да бъдат предпазени потребителите от покупка на очила, които не отговарят на стандартите за UV-защита и могат да бъдат опасни както за възрастни, така и за деца.

 

Най-честото нарушение, което инспекторите на агенцията са констатирали до този момент, е липсата на CE маркировка, която доказва, че очилата са произведени в съответствие с европейските стандарти. През изминалата 2016 г. над 70 модела слънчеви очила са били спрени от продажба по тази причина, а контролът през започващия летен сезон ще бъде още по-стриктен, обещават от институцията. Само до този момент съвместни проверки на ДАМТН и Агенция „Митници“ са довели до спиране на вноса на 69 модела очила.

 

Препоръката към потребителите е преди покупка да проверят за наличие на СЕ маркировка, инструкция за ползване на български език и точна информация за производител и вносител.       

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития