Новини - България

Стартира проект за домашна рехабилатация и психологическа подкрепа на хора с Множествена склероза
Прочетена: 544 пъти

Мобилни услуги с посещение на кинезитерапевти по домовете са една от дейностите, които ще стартира в близко време Регионалният клон на Фондация „МС общество“ в Благоевград в рамките на пилотен проект. Новината бе съобщена от председателя на организацията  Биляна Петкова по време на среща на лекари, пациенти и съмишленици, организирана по повод Световния МС ден, който се отбелязва на 31 май.

 

Инициативата има за цел да улесни достъпа и да подобри качеството на грижите за пациенти с мултиплена склероза, които нямат възможност да си осигурят рехабилитация и са в затруднено положение – лежащо болни, трудно подвижни, с ниски доходи, без близки. Идеята е този модел да бъде развит и апробиран първоначално само в Благоевград, където има действащ Център за психологическа подкрепа и рехабилитация, а впоследствие да бъде приложен и в други градове на страната. Преди да бъдат включени в системата, пациентите ще получават комплексна оценка от невролог, кинезитерапевт и психолог, като стремежът ще бъде да им бъде предоставена качествена рехабилитация в домашни условия и психологическа подкрепа. Ще бъдат инициирани срещи и с общините по места, за да се намери възможност този тип услуга да достигне до максимален брой нуждаещи се.

Мултиплената склероза трябва да стане защитено заболяване по смисъла на трудовото ни законодателство, защото все още много наши пациенти живеят в непрекъснат страх от уволнение от работодателите си само защото са с тази диагноза, посочи д-р Ксения Кметска, невролог, ръководител на клиника в УМБАЛ „Св.Наум“.

Тя призова още болните да не се предоверяват на алтернативни методи и да не прилагат различни видове диети, а навреме да търсят помощ от невролог специалист в областта, защото медицината днес предлага много нови медикаменти, които могат да овладеят и подобрят състоянието на пациента, както и да забавят развитието на болестния процес. По думите на д-р Кметска е важно да се мисли за дългосрочни програми за рехабилитация, за пълноценна психологическа подкрепа и психотерапевтична помощ на хората с МС, както и за включването в системата на реимбурсация на симптоматичните средства, намиращи приложение в  лечението на заболяването.

 

В момента у нас няма точни данни за броя на хората с мултиплена склероза. Фондацията обединява около 3000 пациенти, но се смята, че реалният брой на болните е не по-малко от 5000 души.    

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития