Новини - България

Стартира национална информационна и скринингова кампания за заболявания на щитовидната жлеза
Прочетена: 1296 пъти

Стартира Национална информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза, съобщиха от Национална пациентска организация (НПО). Инициативата се провежда за шеста поредна година в България. Поводът е предстоящата Международната тиреоидна седмица - 23-29 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза). Организатори са ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на НПО. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.

 

В рамките на инициативата  в някои градове на страната ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи. Повече информация за кампанията и за записване за преглед може да се намери на интернет адрес: http://rec.econet.bg/.

 

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време, хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.

 

От хипотиреоидизъм страдат милиони хора по света, но не подозират за съществуването му, тъй като симптомите му често настъпват постепенно и са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания. Проявите на заболяването са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на някои от следните симптоми:  депресия, умора или сънливост, повишена чувствителност към студ, болки в мускулите и ставите,  наддаване на тегло, запек, смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, изтъняване и чупливост на косата или ноктите и/или суха лющеща се кожа, подпухване на лицето, ръцете и ходилата, понижено либидо.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития