Новини - България

Стартира кампания за кръводаряване в 5 града
Прочетена: 393 пъти

От 27 юли стартира кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, съобщава на Българската национална телевизия.  Проектът „Дари кръв” се осъществява по идея на медията съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка.

 

С кампанията, организаторите целят да се популяризира доброволното кръводаряване, което може да спаси хиляди човешки животи. Водени от желанието да подпомогнат дарителството у нас, зад инициативата застанаха водещите на БНТ Аделина Радева, Спас Кьосев и Ути Бъчваров, актьорът Христо Мутафчиев, поп певецът Любо Киров, музикантът Митко Кърнев, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков.

 

Преди дни те заснеха емоционални видеоклипове, с които призовават хората от ефира на БНТ да станат част от кръводаряването в България. Всеки от тях остави своето послание:

„Даряването на кръв е доказателство за това колко сме близки, какви роднини сме всички ние тук на Земята и как можем с един елементарен акт да си помогнем, казва Аделина Радева, водеща на „По света и у нас”, а колегата й Спас Кьосев споделя: „Кръводаряването е нещо красиво, даваш толкова малко от себе си, а даряваш толкова много на някого. Постоянно си казваме колко сме разделени, кръвта е нещо, което ни свързва.”

Сноубордистката Александра Жекова подкрепи каузата с думите:

„Вярвам, че човек трябва да дарява в живота си, за да получава. Дари живот! Не е страшно! Не е болезнено! Дори е полезно!”

Зад инициативата застана и актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев:

„Преживял съм кръвоизлив и се убедих в това, че е необходимо да даваме повече от себе си. Животът е много кратък и неочаквано бързо свършва. Затова е хубаво, когато имаме възможност, да помогнем на някой друг. Дарете кръв!”

От страна на музикалния бранш зад кампанията застава и поп певецът Любо Киров.

„За мен тази кампания е много човешка. Да дадеш кръв – това означава да дадеш част от твоя живот на някой друг. Постъпвайте с другите така, както искате да постъпват с вас, казва той.

По информация на БГНЕС временните пунктове за кръводаряване ще бъдат разкрити в някои от клоновете на Първа инвестиционна банка на конкретни дати и часове:

 

София:

27 юли (сряда) от 9:30 ч. до 13:30 ч.: Клон "България": бул. "България" № 81Г Сградата на БНТ: ул.”Сан Стефано” № 29.

 

Пловдив:

3 август (сряда), от 9:30 ч. до 13:30 ч. Клон „Пловдив”: бул. „Марица” № 95.

 

Стара Загора:

10 август (сряда), от 9:30 ч. до 13:30 ч. Офис „Верея”: бул. „Митрополит Методи Кусев” № 20.

 

Варна:

17 август (сряда), от 9:30 ч. до 13:30 ч. Клон „Варна”: бул. „Генерал Колев” № 113.

 

Плевен:

31 август (сряда), от 9:30 ч. до 13:30 ч. Клон „Плевен”: ул. „Дойран” № 138.

 

София:

14 септември (сряда), от 9:30 ч. до 13:30 ч.: Клон "Енос": гр. София, ул. "Енос" № 2 Клон "България”: гр. София, бул. "България" № 81Г.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития