Новини - България

Стартира кампания в защита на имунизациите
Прочетена: 464 пъти

Национална информационна кампания „Ваксинко” ще насърчава спазването на задължителния имунизационен календар и ползите за обществото. Официалният старт на инициативата бе даден по време на дискусионен форум на тема „Васкините – обществени нагласи и научни факти”. Кампанията се организира от Национална пациентска организация (НПО), съвместно с Българска педиатрична асоциация (БПА) и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), под патронажа на Министерство на здравеопазването (МЗ).

Целите на кампанията са да се предостави достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката, да даде възможност на родителите да задават своите въпроси по темата, да се покажат ползите от придържането към задължителния имунизационен календар, да се информира обществото относно опасностите при пропускане на задължителните имунизации, както и да се даде информация за възможностите за докладване на нежелани реакции.

Здравният министър д-р Петър Москов отбеляза, че като се изключи забавянето на реимунизацията при два набора 6-годиишни деца, България стои добре от гледна точка на спазването на задължителния имунизационен календар.

Според държавния здравен главен инспектор д-р Ангел Кунчев в България съществува сериозна необходимост от повишаване на информираността на населението относно ползите от имунизацията и реимунизацията. Той се позова на социологическо проучване, поръчано от МЗ и реализирано в края на декември 2015 г. сред 1817 родители на възраст между 15 и 45 години.  Данните сочат, че 35% от родителите ваксините биха могли да навредят. В същото време 75% от анкетираните са заявили, че са имунизирани със задължителните ваксини, но близо 26% са тези, които  не си правят задължителните реимунизации на всеки 10 години. Между 27 и 29% от анкетираните са заявили, че имунизацията не бива да бъде задължителна. 

Преобладаваща е нагласата, че има полза от задължителната имунизация (87%), а 91% от анкетираните са сподели, че са ваксинирали своите деца. Около 2% са заявили, че децата им имат противопоказания, а 2% - че децата им не са имунизирани. 6% не знаят дали децата им са имунизирани.

 

Данните от проучването можете да прочетете ТУК:

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития